Żywność liofilizowana na szlaku 0
Żywność liofilizowana na szlaku

Żywność liofilizowana

Zastanawiasz się, jak zmniejszyć wagę swojego plecaka? Postaw na jedzenie liofilizowane!

To pełnowartościowe posiłki, które w procesie liofilizacji zostały pozbawione wody, dzięki czemu waga jednego opakowania to zaledwie 100-120 gramów.

 

 

Zalety posiłków liofilizowanych

Oszczędność wagi

Niska waga posiłków liofilizowanych pozwala na zmniejszenie wagi plecaka. Przeciętny posiłek obiadowy albo śniadaniowy waży 100-120 gramów i dostarcza 450-550 kcal. Ograniczenie wagi ma szczególne znaczenie podczas dłuższych przejść z plecakiem albo na wyprawach wysokogórskich, gdzie zabieramy ze sobą mnóstwo dodatkowego sprzętu.

Oszczędność gazu

Posiłki liofilizowane wystraczy zalać gorącą wodą, nie trzeba nic podgotywywać ani podsmażać. Oszczędza to gaz i pozwala na dłuższe używanie jednego kartusza.

Oszczędność czasu i wysiłku

Liofilizat zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy na około 10 minut. W tym czasie, zamiast gotować makaron, możemy na spokojnie rozłożyć namiot albo po prostu opocząć po długim dniu. Pusta torebka, dzięki swojej wytrzymałości i strunowemu zamknięciu świetnie nadaje się na niewielki śmietnik.

Niezawodność

Żywność liofilizowana ma bardzo długi czas przydatności do spożycia. Nie musisz się martwić, że nie wytrzyma tygodnia bez lodówki albo zamarznie przy ujemnych temperaturach. Jednocześnie opakowania są mocne, więc nie trzeba się obawiać o ich przetarcie albo rozdarcie.

Jak przygotować posiłek liofilizowany?

  1. Zagotuj wodę
  2. Otwórz opakowanie i wyjmij saszetkę pochłaniającą wilgoć
  3. Zalej opakowanie odpowiednią ilością wody i dokładnie wymieszaj. Aby Ci to ułatwić, część producentów nanosi specjalne linie od wewnątrz opakowania.
  4. Poczekaj 10 minut, aby posiłek mógł wchłonąć wodę
  5. Smacznego

Na co zwrócić uwagę przy zakupie żywności liofilizowanej?

Rozmiar opakowania

Większość firm oferuje porcje małe i duże. Warto jednak zwrócić uwagę, co oznaczają te terminy w poszczególnych markach. W Lyofood porcja duża (500 g po uwodnieniu) to wielkość przeciętnego obiadu dla osoby dorosłej, a porcja mała (370 g po uwodnieniu) to mały lunch. Warto więc od razu zabierać większą wersję.

Inaczej wygląda to w markach Summit to Eat i Travellunch, gdzie duże porcje faktycznie mogą służyć jako posiłek dla 2 osób. A jeśli jedziesz na wyjazd samemu, możesz dużą porcję podzielić na 2 posiłki. Przyda się wtedy jakieś naczynie żeby przełożyć połowę porcji, a resztę zamknąć szczelnie w opakowaniu. Pamiętaj, aby w takim przypadku zostawić saszetkę pochłaniającą wilgoć w środku opakowania.

Rodzaj diety

 Do wyboru są posiłki mięsne, wegetarianskie i wegańskie. Dostępne są również wersje bez laktozy. Dzięki temu bez problemu dopasujesz posiłki do swojej diety.

Kaloryczność

Jeśli planujesz dłuższą wyprawę, gdzie wszystko będziesz nosić na plecach, zwróć uwagę na kaloyczność posiłków. Często w tej samej wadze można wybrać inny smak, dając więcej energii. Pamiętaj jednak, aby zachować jakąś różnorodność żeby jedzenie sprawiało cały czas przyjemność.

Jakość składników

Kupując posiłki liofilizowane zadbaj o to, aby składniki były jak najbardziej naturalne, a całość nie zawierała konserwantów. 

Kiedy warto postawić na posiłki liofilizowane?

Zastosowań posiłków liofilizowanych może być mnóstwo, ale najważniejsze z nich to:

  • Długie wyjazdy z plecakiem, kiedy trzeba zabrać ze sobą jedzenie na kilka-kilkanaście dni (szlaki długodystansowe/wyprawy w wysokie góry)
  • Długie, wyczerpujące trasy, po których nie mamy już siły na gotowanie, a chcemy zjeść pełnowartościowy posiłek
  • Wyjazdy w regiony z wysokimi cenami (Szwajcaria, Skandynawia itp.)

 

Wybierz swoje smaki!

 

Komentarze do wpisu (0)

Infolinia:

Telefon: 22 620 36 76

Email: sklep@multanex.pl

więcej więcej
Waluty
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
 
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium